NOTÍCIES 2012

Llibre
HISTÒRIA DE L'ATLETISME A CATALUNYA
Capítol 2 - L'Esclat Atlètic

Guerau Garcia - Romà CastelltortSeguint amb el repàs del llibre “Història de l'Atletisme a Catalunya” publicat per la Federació Catalana el passat mes d'abril, podem veure com en el segon capítol, L'Esclat Atlètic 1.915–1.939, es reflexa l'època de la primera expansió que s'inicia amb la gènesis federativa de 1.915 i arriba fins a la guerra civil espanyola.
Lluís AltafullaEn aquesta etapa s'estructura definitivament tot el món atlètic, amb l'aparició de les seccions d'atletisme d'entitats com el Club Natació Barcelona, el Club Gimnàstic Tarragona, la Societat Esportiva Pompeya, el Polo Jockey Club, el Barcelona Universitari, el Olot Esportiu o el Centre Excursionista del Vallès, entre d'altres. També l'emergència de la campanya olímpica que arriba fins a la creació del Comitè Olímpic de Catalunya a principis de 1.914 i a la primera candidatura per a organitzar uns Jocs Olímpics a Catalunya. Així com l'aparició dels primers clubs dedicats integrament a la pràctica de l'atletisme com el Sport Atlètic Barcelona l'any 1.912.
Finalment, l'any 1.915 es crea la Federació Atlètica Catalana amb el Dr. Àlvar Presta com a President de la primera Junta Directiva amb domicili al Passeig de Gracia de Barcelona. S'inicia així l'organització cooperativa, la normalització de les marques, les primeres llistes de rècords, la reglamentació Rosa Castelltorti els primers intents de construcció d'instal·lacions específiques.
Durant aquest període comencen a realitzar-se competicions importants com la Jean Bouin a partir de l'any 1920, es realitza el segon Campionat d'Espanya en pista a Catalunya l'any 1928 i arriba l'eclosió de l'atletisme femení al principi de la dècada dels 30.
Una etapa en la que apareixen els primers atletes olímpics catalans, Lluís Meléndez, Carles M. Pajarón i Diodoro Pons a Anvers 1.920. També ens trobem a l'època de Lluís Altafulla, Jaume Àngel, Miquel Arevalo, Romà Castelltort, Albert Charlot, Miquel Consegal Boix, Josep Culí, Guerau García, Jesús Muntaner, Àngel Mur, Enric Piferrer, Pere Ricart, Lluís Sereix, Joan Serrahima, i dones com Rosa Castelltort, Maria Morros o Joaquima Andreu, entre d'altres, dels quals es poden trobar atractives fotografies al llibre.

Com aconseguir el llibre ?

Alberto Ruiz
Premsa i Comunicació
30 d'octubre de 2012